На 1 юни, в град Враца, военнослужещи от 3-то бригадно командване и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в тържествена проверка-заря по повод 148 години от гибелта на Христо Ботев.
Командващ на проверката-заря беше командирът на 10-ти механизиран батальон - Враца подполковник Симеон Гаджев. Президентът и Върховен гловнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев прие почетния строй на представителните формирования.
Празнични илюминации озариха небето над Враца.
На ритуалът присъстваха още министър-председателят на Република България Димитър Главчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 3-то бригадно командване полковник Кирил Спаневиков, представители на държавната и местна власт, представители на институции, на държавната и местна власт, на военно-патриотични организации, граждани и гости на ... още
За целите на тактическото учение „Тракийски воин 24”, Сухопътните войски на Република България развърнаха команден пункт на многонационална дивизия, който освен от представители на Сухопътните войски включва и екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ, група за връзка и взаимодействие с реактивната батарея за залпов огън „HIMARS” от състава 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ, преподаватели и слушатели в редовна и задочна форма на обучение във Военна академия „Георги Стойков Раковски“, офицери за връзка и взаимодействие от Многонационалната бойна група на НАТО в България.
Комуникацията между учебните полигони и управлението на подчинените формирования се осъществява чрез развърнатите сателитни терминали на глобалната система Starlink.
Геопространственото осигуряване с географски продукти и цифрови данни се осъществява от мобилен екип за геопространствено осигуряване от 78-ми батальон ... още
Вчера, 1 юни, военнослужещи от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология, от състава на Сухопътните войски, участваха в тържествена проверка-заря, посветена на 148-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България в село Чавдар.
На площада, пред паметника на загиналите за свободата жители на село Чавдар, бяха положени венци и цветя. Присъстващите отдадоха почит към паметта и подвига на героите с едноминутно мълчание и падане на колене.
Празнични илюминации озариха небето над селото.
 
На 1 юни, в град Калофер се проведе тържествена проверка-заря, посветена на 148-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България с участието на военния духов оркестър и представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, от състава на Сухопътните войски.
Командващ на зарята беше заместник-командирът на 1-ви механизиран батальон майор Пламен Великов. Под звуците на „Срещен марш” почетният строй беше приет от командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов.
Празнични илюминации озариха небето над Калофер.
На ритуала присъстваха още кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, председателят на Общински съвет-Карлово Доньо Тодоров, кметът на град Калофер Драгомир Боев, представители на институции, на държавната и местна власт, на военно-патриотични организации, граждани и гости на града.
 
Военнослужещите от 20-ти самоходен артилерийски дивизион и батальона за логистично осигуряване от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада честват днес, 1 юни, 17 години от своето създаване, по време на участието си в тактическото учение „Тракийски воин 24” на учебен полигон „Корен”.
Честит празник!
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени